Charlie kenyere (kolbásszal töltött zsemlecipó) 04.

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg fehér Gyermelyi búzakenyérliszt (BL 80),

25 dkg öregtészta (öregtészta ua. mint ez, csak pár nappal korábban kelesztve, hűtőben tárolva),

25 g élesztő,

3 dl természetes ásványvíz (Balfi szénsavmentes),

2 evőkanál extra szűz olívaolaj (Borges),

5 g barna nádcukor,

10 g só,

kolbász – tetszés szerint (Hartai csípős száraz).

 

Elkészítés:

 

Kimérjük az 50 dkg lisztet, majd átszitáljuk és 30 fokos sütőben előmelegítjük.

A 3 dl langyos ásványvíz felét a kelesztő tálba öntjük és hozzáadjuk a barna nádcukrot, valamint 3 evőkanál előmelegített lisztet és a hozzákevert élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverjük. A kelesztő tálat lefedve 15-20 perc alatt kovászt készítünk.

Amíg kel a kovász, a maradék langyos ásványvízben feloldjuk a sót, és többször átkevergetjük a 30 fokos sütőben lévő lisztet.

Amikor elkészül a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, az öregtésztát, a sós ásványvizet, valamint az olívaolajat és jól összegyúrjuk a kenyértésztát. A tésztát 20-30 perc alatt gyúrjuk készre úgy, hogy szükség szerint lisztet (vagy langyos ásványvizet) adunk hozzá.

Gyúrás után a kenyértésztát szobahőmérsékleten a kelesztő tálban egy órán át kelesztjük.

Közben a kolbász héját lehúzzuk (előtte folyó víz alatt megdörzsöljük, majd szárazra töröljük), majd tetszés szerinti méretre daraboljuk.

Egy óra elteltével a tésztát ismételten átgyúrjuk, majd a kolbász méretéhez megfelelő kenyértésztát szakítunk, annyi darabot, ahány kolbászos zsemlecipót akarunk készíteni. A tésztákat formázzuk és letakarva szobahőmérsékleten tovább kelesztjük.

Amikor a tészta kétszeresére kelt, kilapítjuk, majd belegöngyöljük a kolbászt és formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ezután éles késsel a zsemlecipó tetején 2-3 bevágást ejtünk, majd a jénai tetejét rátéve ismét szobahőmérsékleten kelesztjük 20-30 percig.

A megkelt zsemlecipókat vizes ecsettel átkenjük és a jénai tetejével lefedve 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25-35 percre, a zsemlecipó nagyságától függően.

 

 

Akkor jó a zsemlecipó, amikor már szépen megpirult.

A megsült zsemlecipókat kivesszük a sütőből és vizes ecsettel megkenjük, majd rácsra helyezve, vagy összegyűrt sütőpapírral bélelt tányéron hagyjuk hűlni.

 

 

 

A kihűlt zsemlecipókat már szeletelhetjük, vagy kézből harapva fogyaszthatjuk.