Charlie kenyere 05.

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg fehér Gyermelyi búzakenyérliszt (BL 80),

25 dkg öregtészta (öregtészta ua. mint ez, csak pár nappal korábban kelesztve, hűtőben tárolva),

25 g élesztő,

3 dl természetes ásványvíz (Balfi szénsavmentes),

2 evőkanál extra szűz olívaolaj (Borges),

5 g barna nádcukor,

10 g só.

 

Elkészítés:

 

Kimérjük az 50 dkg lisztet, majd átszitáljuk és 30 fokos sütőben előmelegítjük.

A 3 dl langyos ásványvíz felét a kelesztő tálba öntjük és hozzáadjuk a barna nádcukrot, valamint 3 evőkanál előmelegített lisztet és a hozzákevert élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverjük. A kelesztő tálat lefedve 15-20 perc alatt kovászt készítünk.

Amíg kel a kovász, a maradék langyos ásványvízben feloldjuk a sót, és többször átkevergetjük a 30 fokos sütőben lévő lisztet.

Amikor elkészül a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, az öregtésztát, a sós ásványvizet, valamint az olívaolajat és jól összegyúrjuk a kenyértésztát. A tésztát 20-30 perc alatt gyúrjuk készre úgy, hogy szükség szerint lisztet (vagy langyos ásványvizet) adunk hozzá.

Gyúrás után a kenyértésztát szobahőmérsékleten a kelesztő tálban egy órán át kelesztjük.

Egy óra elteltével a tésztát ismételten átgyúrjuk, majd formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ezután éles késsel a kenyértészta tetején 3-4 bevágást ejtünk, majd a jénai tetejét rátéve ismét szobahőmérsékleten kelesztjük 40-50 percig.

A megkelt a kenyértésztát vizes ecsettel átkenjük.

Ezután a jénai tetejével lefedve 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45-50 percre.

 

 

Ha a sütés vége előtt 10 perccel levesszük a jénai fedelét és úgy sütjük tovább a kenyeret, akkor vastagabb lesz a héja. Akkor jó a kenyerünk, amikor már szépen megpirult.

A megsült kenyeret kivesszük a sütőből és vizes ecsettel megkenjük. A kenyeret ezután rácsra helyezve egy órán át hagyjuk hűlni.

 

 

A kihűlt kenyeret már szeletelhetjük, majd finomságokkal (zsír, kolbász, vaj, lekvár, stb.) fogyaszthatjuk.