Gesztenyével töltött dagadó

 

 

Hozzávalók:

 

1 db felszúrt sertés dagadó,

50 dkg darált sertéshús,

40 dkg csirkemáj,

15 dkg vaj,

25 dkg főtt, tisztított gesztenye,

3 zsemle,

3 tojás,

4 dl tejszín,

45 dkg baconszelet,

, bors, őrölt szerecsendió – ízlés szerint.

 

Elkészítés:

 

 

Először a megtisztított, apróra vágott csirkemájat 5 dkg vajban elősütjük (nem készre), majd sózzuk, borsozzuk.

 

 

A zsemléket kockázzuk fel és tepsibe téve locsoljuk meg 10 dkg felolvasztott vajjal, majd 180 Celsius fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranyszínűre (20 perc).

 

 

A megpirult zsemlekockákat öntsük le 2 dl tejszínnel, hogy azt felszívja és megpuhuljon.

 

A három tojást keverőtálban felverjük, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst és fűszerezés után jól összekeverjük.

 

 

Ezután adjuk a tojásos darált húshoz az elősütött csirkemájat, a kicsit szétnyomkodott gesztenyét, majd ismét jól keverjük össze a tölteléket.

 

 

Amikor a zsemlekockák felszívták a tejszint, ezeket szintén hozzákeverjük (maricskoljuk, mint amikor fasírtot, vagy kolbászt készítünk), majd hagyjuk pihenni.

 

 

Amíg pihen a töltelék, készítsük elő a dagadót. Ízlés szerint fűszerezzük. A tepsi alját béleljük ki baconszeletekkel, mert erre tesszük majd a töltött dagadót.

 

A gesztenyés töltelékkel megtöltjük a felszúrt dagadót, ügyelve arra, hogy a dagadó elejét (keskeny rész) is megtöltsük. A dagadó megtöltése után a végét hústűvel lezárjuk, de össze is lehet varrni. A megmaradt töltelékből hengert formálunk és sütésnél azt is a hús mellé tesszük.

 

 

A baconszeletekkel bélelt tepsibe tesszük a megtöltött dagadót, majd alulról ráhajtjuk a bacont, ahol lehet. Ezután a dagadót beborítjuk a maradék baconszeletekkel. A töltelékhengereket is a tepsibe rakjuk, majd az egészet öntsük le 2 dl tejszínnel.

 

 

Az így előkészített sertésdagadót helyezzük 200 Celsius fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Ezután állítsuk a sütő hőmérsékletét 180 Celsius fokra és süsük tovább 80 – 90 percig, amíg szépen megpirul.

 

 

Miután elkészült, a gesztenyével töltött dagadót melegen, vagy hidegen tetszőleges körettel (vagy a nélkül) szeletelve tálaljuk