Tönkölybúzás zsemle.

 

 

Hozzávalók:

 

20 dkg Csókos Fanni tönkölybúzaliszt fehér (TBL 70),

30 dkg fehér Gyermelyi búzakenyérliszt,

14 dkg Nagyi titka búzarétesliszt (BFF 55),

2,5 dkg élesztő,

5 dkg vaj,

3 dl természetes ásványvíz (Balfi szénsavmentes),

½ citrom leve,

12 g barna nádcukor,

16 g só.

 

Elkészítés:

 

Kimérjük a 20 + 30 dkg lisztet, majd átszitáljuk és 30 fokos sütőben előmelegítjük.

 

 

1,5 dl langyos ásványvizet a kelesztő tálba öntjük és hozzáadjuk a barna nádcukrot, valamint 3-4 evőkanál előmelegített lisztet az élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverjük.

 

 

 

 

 

 

A kelesztő tálat lefedve 20-30 perc alatt kovászt készítünk.

 

 

 

Amíg kel a kovász, a maradék langyos ásványvízben feloldjuk a sót, és a ½ citrom levét, valamint többször átkevergetjük a 30 fokos sütőben lévő lisztet.

Amikor elkészül a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, a sós és citromleves ásványvizet, valamint az olvasztott vajat és jól összegyúrjuk a zsemletésztát.

 

 

 

 

 

A tésztát 15-20 perc alatt gyúrjuk készre úgy, hogy szükség szerint réteslisztet, nekem most 14 dkg-ra volt szükségem (utólag mértem vissza a zacskóban maradt lisztet) adunk hozzá.

 

 

 

Gyúrás után a tésztát 30 fokos sütőben a kelesztő tálban 30 percig kelesztjük, majd ismét átgyúrjuk. Ezután visszatesszük a tésztát a langyos sütőbe és további 30 percig kelesztjük.

 

 

 

 

A megkelt tésztát ismételten átgyúrjuk, majd pedig szükség szerinti darabokra vágjuk, zsemléket formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A letakart zsemléket 30 fokos sütőben 20-30 percig kelesztjük.

 

 

 

 

 

Kelesztés után a zsemléket vizes ecsettel lekenjük úgy, hogy a sütőpapírra is teszünk (ecsetelünk) egy kis vizet, majd 240 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Akkor jó a zsemlénk, amikor már szépen megpirult.

A megsült zsemléket kivesszük a sütőből és vizes ecsettel megkenjük, majd ezután rácsra helyezve hagyjuk hűlni.

 

 

 

A kihűlt zsemléket aztán magukban, vagy különböző finomságokkal (tej, kakaó, zsír, kolbász, vaj, lekvár, stb.) fogyaszthatjuk.